Pysäytetään populismi

Turkki päätti muuttaa hallintomallinsa diktatuuriksi. Britit ovat irrottamassa itsensä Euroopan Unionista. Yhdysvallat valitsi presidentikseen populistisen protektionistin. Länsimaita ravisuttaa suurin demokratian kriisi toisen maailmansodan jälkeen. Mitä tämä tarkoittaa? 

Yksinkertainen vastaus: Maailma on muuttunut. Muutoksen voi tiivistää yhteen sanaan, ;digitalisaatio. Teknologian kehitys on muuttanut tapaamme toimia. Se, miten muutos on vaikuttanut politiikkaan, on jaettavissa kahteen osaan: (1) nallekarkit muutoksessa eivät mene tasan, vaan digitalisaatiosta hyötyvien ja kärsivien joukot ovat hyvin kaukana toisistaan ja (2) teknologian kehitys on mahdollistanut ihmisten yksilöllisen tavoittamisen siten, että journalistisen median perinteinen rooli vallan vahtikoirana on murtunut.

(1) Aiemmin kouluttautuminen yhteen ammattiin riitti ja työn pysyvyyteen pystyi luottamaan. Näin ei ole enää. Digitalisaatio maailmanlaajuisena megatrendinä on jo nyt vienyt työpaikan monilta matalan koulutustason omaavilta ihmisiltä. Esimerkiksi tehdastyön automaatio ja vaikkapa verkossa asioiminen on vähentänyt duunareiden ja myyjien määrää. Työmarkkinoiden muuttuminen nopeasykliseksi ja muuntautumiskykyä vaativaksi on Suomessakin saanut aikaan rakenteellista työttömyyttä, kun työnsä menettäneet eivät enää löydä uutta työtä. Epävarmuus ja ansioiden pieneneminen pelottaa ja harmittaa. Toisten hyvinvointi luo kateutta. Jonkun täytyy muuttua.

(2) Aiemmin politiikan toimijoilla oli velvollisuus edes pyrkiä puhumaan totta omaan arvopohjaan nojaten, koska muuten vallan vahtikoira tuli ja käräytti valheesta vieden uskottavuuden ja uran. Näin ei ole enää. Digitalisaatio ja erityisesti Facebook sekä valeuutissivustot ovat mahdollistaneet populismin ja suoranaisen valehtelun uudella tavalla politiikassa. Lisäksi meidän jokaisen ikioma internet on kaikille meille juuri sen näköinen, kuin siitä käytöksellämme muokkaamme. Toimintamme verkossa muovaa algoritmien avulla meille henkilökohtaisen internetkokemuksen, josta itse pidämme. Jos tykkäämme valeuutisista, niitä kyllä riittää. Tämä on mahdollistanut onnistuneet vaalikampanjat, joissa sinua ja minua on puhuteltu juuri niin kuin me haluamme; samalla välittämättä totuudesta. Ja se on toiminut.

Mikä on ratkaisu? 

Politiikan täytyy sopeutua. Eikä nyt kannata sanoa, että politiikka on toiminut samalla tavalla tuhansia vuosia, eikä sen parempaa tapaa löydy. Pakko löytyä, jos haluamme demokratialle tulevaisuuden. Otetaan digitalisaation hyödyt käyttöön ja tuodaan poliittinen päätöksenteko osaksi kaikkien ihmisten elämää! Helpotetaan tiedonsaantia ja osallistetaan ihmiset esimerkiksi osallistavalla budjetoinnilla ja alueäänestyksillä siihen, mitä todella tapahtuu. Tehdään politiikkaa, jota ihmiset oikeasti haluavat. Ja annetaan vaikuttamiselle suora mahdollisuus Siten valheelle ei jää tilaa. Tai ainakin valheella on lyhyet jäljet.

Myös internetin pelisääntöjen täytyy uusiutua. Algoritmit eivät voi tuoda silmillemme mitä tahansa. Brexit ja Trump osoittavat, että tarvitsemme apua sisällön totuudenmukaisuuden arviointiin. Siksi uutissivustojen ja sosiaalisen median algoritmeille täytyy luoda toimintalogiikka, jotka helpottavat totuuden löytämisessä. Facebook on jo tehnyt työtä teemaan liittyen estäen valeuutisia näkymästä. 

Muutokset ovat hitaita toteuttaa. Työ täytyy aloittaa nyt. Lyhyellä tähtäimellä tärkein on kuitenkin selvitä seuraavista potentiaalisista kriisinpaikoista. Seuraavana on vuorossa Ranskan presidentinvaalit, joissa vaikutetaan merkittävästi Ranskan ja koko Euroopan Unionin tulevaan suuntaan. Jos oikeistopopulisti Marie Le Pen valitaan, kyseessä on suljetun ja valheeseen perustuvan maailmankuvan voitto. EU:n ja euron osalta tulevaisuus muuttuisi vähintäänkin harmaaksi. Toisaalta yhtenäiselle Euroopalle on myös positiivinen vaihtoehto. Jos neljästä mahdollisesta ehdokkaasta liberaali Emmanuel Macron valitaan, Euroopan yhtenäisyydelle voi koittaa uusi aamu. Aamu, jonka aikana voimme uudelleen rakentaa sen, miten demokratia toimii muuttuneessa maailmassa. Kävi miten kävi, usko parempaan huomiseen täytyy säilyttää. Muuten parempaa huomista ei ole.

JouniMarkkanen
Kokoomus Tampere

Kaupunginvaltuutettu ja Kokoomuksen Tampereen Aluejärjestön puheenjohtaja. Töissä puoluetoimistolla. Täällä ihan vaan Jouni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu