Saa tehdä!

Valtio, kunta ja muut julkiset organisaatiot on luotu alkujaan vain yhtä tarkoitusta varten: mahdollistaa tekeminen ja toteuttaminen, yksin ja yhdessä. Tämä perusajatus on päässyt osin unohtumaan, kun hyvinvointivaltio on lähtenyt holhoamaan ihmistä ja sitä kautta estänyt touhuamista. Lupaprosessit ovat monimutkaisia ja tarkastava viranomainen onnistuu löytäessään virheen. Toimeliaisuus ja ihmisten aktiivisuus kärsivät.

Nyt täytyykin kääntää ajatus ympäri. Palautetaan ajatus yhteiskunnasta tekemisen mahdollistavana alustana. Ideoihin pitää suhtautua positiivisesti ja viranomaisten tavoitteen täytyy olla uuden toiminnan mahdollistaminen. Uusi teknologia mahdollistaa esimerkiksi tapahtumajärjestämisessä lupaprosessien yhtenäistämisen. Jatkossa meidän täytyy saada kaikki tarvittavat luvat yhden kanavan kautta ilman eri viranomaisten erillisiä lupaprosesseja.

Samalla seuraa myös järjestäjän vastuu. Kun jotain lähdetään touhuamaan, mukana seuraa myös vastuu. Esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä tekemisen täytyy olla matalalla kynnyksellä mahdollista, mutta samalla järjestäjällä on vastuu esimerkiksi tapahtumapaikan siisteydestä. Ravintolapäivän ja korttelifestareiden kaltaisten tapahtumien järjestämiseen täytyy löytää helpot ja joustavat toteutustavat, jotka eivät vaadi poikkeusten poikkeuksia. 

Kun lisäämme ihmisten mahdollisuuksia, lisäämme myös touhuamista. Palautamme talkookulttuurin ja luomme yhteisöllisyyttä. Samalla onnellisuus lisääntyy, kun saamme olla mitä olemme. Julkinen sektori ei saa määrittää, mikä on ok. Sen määrittävät ihmiset itse ja julkinen toimija seuraa mukana. Luodaan puitteet, annetaan vastuu ja annetaan tehdä!

JouniMarkkanen
Kokoomus Tampere

Kaupunginvaltuutettu ja Kokoomuksen Tampereen Aluejärjestön puheenjohtaja. Töissä puoluetoimistolla. Täällä ihan vaan Jouni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu