JouniMarkkanen Ihan omia ajatuksia

Fear is the path to the dark side

  • Kuva: Pekka Hyvönen
    Kuva: Pekka Hyvönen

“Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.” (Yoda, 1999)

 

Eräs suuri ajattelija sanoi näin, enkä pienenä pohtinut lausetta sen kummemmin. Noiden sanojen merkitys on kuitenkin vuosien saatossa palannut mieleeni kerta toisensa jälkeen etenkin populismin nousun myötä. Kyseessä on yksi parhaista sanoituksista jatkumoon, joka on tehnyt totuudenjälkeisen politiikan ja populismin nousun mahdolliseksi.

 

Mielestäni siitä kuitenkin puuttuu yksi olennainen askel. Ennen pelkoa ihminen ei tiedä riittävästi, minkä vuoksi asioihin luonnollisesti suhtaudutaan varauksella.

 

Tuo varauksellinen suhtautuminen aiheuttaa tunnistamattomia ennakkokäsityksiä, joita kutsutaan myös biaseiksi (harmi, ettei kyseiselle sanalle ole suoraa suomennosta). Biasit ovat täysin luonnollisia, mutta niitä voi käyttää väärin. Esimerkiksi Cambridge Analytica on järjestelmällisesti hyödyntänyt ennakkokäsityksiä ensin Brexitin mahdollistamisessa ja heti perään Trumpin valtaan valitsemisessa. Molemmissa tapauksissa vaikutus oli merkittävä jo vaaleihin valmistautuessa, mutta vaikutus oli tyrmäävä vaaleja edeltäneiden gallupien ja toteutuneiden tulosten välillä. Ero oli molemmissa tapauksissa lähes 5%, mikä käänsi molemmissa tapauksissa vaalien lopputuloksen.

 

Palatakseni tuohon viisaaseen sanontaan, tietämättömyyden merkitys kaiken taustalla ei nouse siitä esille. Voisiko Yoda päivittää quotensa seuraavasti:

Ignorance is the path to the dark side.

Ignorance leads to fear. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Tietämättömyys on reitti pimeälle puolelle.

Tietämättömyys johtaa pelkoon. Pelko johtaa suuttumukseen. Suuttumus johtaa vihaan. Viha johtaa kärsimykseen.

 

Tietämättömyys ja siitä seuraavat tiedostamattomat ennakkokäsitykset luovat edellytykset epäluulolle ja pelolle. Yleissivistys on paras keino epäluulojen ja pelkojen kohtaamiseen. Siihen kuuluvat olennaisesti mediakriittisyys, opiskelu ja itsetutkiskelu. Toisaalta pelkoa voi ruokkia lisäämällä epäluuloa ja tuomalla esiin tosia tai valheellisia tietoja epäluulon ja pelon kohteesta. Näin epäluulon ja pelon voi muuttaa suuttumukseksi. Suuttumusta ruokkimalla matka vihaan on kovin lyhyt. Etenkin, kun ympärillä on yhteisö, joka rakentaa yhteenkuuluvuuden tunnetta suuttumuksesta. Kun riittävä hurmoksellinen tila on saavutettu, viha on tosiasiallinen tunne. Viha on mahdollista aktivoida toiminnaksi vihan kohdetta vastaan. Kun tämä tapahtuu, seurauksena on itsestään selvästi kärsimys. Ja kun tämän kaiken summaa, tietämättömyys on reitti pimeälle puolelle.

 

Onkin tehtävä valinta valoisan ja pimeän puolen välillä. Kumman sinä valitset?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Onkin tehtävä valinta valoisan ja pimeän puolen välillä. Kumman sinä valitset?"

Tähän tulee vielä sellainen synkkä lisäpiirre että ihminen haluaa luonnostaan olla voittajan puolella. Kun valo ja pimeus kamppailevat ihmisten sieluista, ihmiset eivät aina edes mieti sitä että kumpi puoli on oikeassa, vaan miettivät sitä kumpi puoli mahtaa olla niskanpäällä. Oma mielipide valitaan sitten sen oletetun voittajan näkemyksen mukaan.

Tämä nyt vain oli tällainen lisäys blogitin tekstiin, mikä oli hyvä, eikä minulla itse esitettyhin asioihin ole mitään tärkeää korjattavaa tai lisättävää,

Käyttäjän JouniMarkkanen kuva
Jouni Markkanen

Hyvä, joskin hieman pelottava laajennus tekstin näkökulmiin! Tilannekuva rakennetaan vielä omien silmälasien kautta, mikä ei koskaan ole täysin objektiivinen keino.

Toimituksen poiminnat